Canso Causeway Control Tower.

Canso Causeway Control Tower.

Challenging environmental conditions

This project presents a distinctive set of challenges since the building had to be designed for a site with no access to services, and meet very specific NSTIR operational needs. The building was designed as a minimal-footprint observation tower with a control room on the upper floor to provide better view-planes for the bridge operator. While small in scale, the building needed to include the backup generator and electromechanical equipment necessary  for the emergency operation of the swing-bridge. This, combined with the extreme climate of the site, made the building design and coordination critical.


Timeframe

2015–present

Firm of Record

Ekistics Planning & Design

TYPE

Architecture, landscape architecture, and infrastructure

    CLIENT

    Nova Scotia Transportation and Infrastructure Renewal (NSTIR)

     

    LOCATION

    Strait of Canso, Nova Scotia